Knihy jsou můj život.

Knihy jsou můj život.

úterý 5. února 2019

T. M. Frazier – King

https://www.megaknihy.cz/
Název: King
Nakladatel: Ocelot 
Rok vydání u nás: 2018
Počet stran: 264 

Anotace: Brantley King je nelítostný, zuřivý mladík, který se v dětství moc neprojevoval, byl to samotář, do té doby než potkal svého kamaráda Peppyho. Vždycky se pohyboval na hraně zákona, doma to neměl moc jednoduché, byl spíše přehlížený. V současnosti je propuštěn z vězení, stal se uměleckým tatérem, protože to je to jediné, co ho v životě naplňovalo. 
Doe je mladá dívka, která se jednou probudí v zapadlé uličce v popelnici zbrocená krví a nic si nepamatuje. Nevzpomíná si na vlastní minulost, nevzpomíná si ani na své jméno. Celý její život je pro ni velká záhada. Zdá se, že tito dva se nemají šanci potkat. Jejich životy jsou si naprosto odlišné. Ovšem jednou se náhodně potkají na párty, kdy jim toto setkání obrátí životy naruby. 

Kniha začíná obdobím, kdy malý Brantley King chodí do školy a jednou se stane svědkem šikany jistého malého, hubeného chlapce. Nikdy nebyl moc družný, je to spíše samotář, ale cosi ho donutí zasáhnout. A v té chvíli se zrodilo nerozlučné přátelství mezi Brantelym Kingem a Preppym. Plánovali si spolu budoucnost, jak si postaví dům, plánovali si společné podnikání, které se bude týkat holek a drog. 
Osudy Kinga a Doe se protnou naprosto náhodně, kdy se u Kinga koná večírek na počest jeho propuštění z vězení. Doe a její přítelkyně tam jdou za cílem najít si tam chlapy nějaké motorkáře, drsné chlapy, kteří by se o ně postarali, protože život na ulici není zrovna lehký. Doe se nelíbí, že by měla někomu dělat jen holku na potěšení, ale řekne si, že jí třeba bude líp. Je hubená, má hrozný hlad a strach z toho, co by se jí mohlo stát. Večírek je v plném proudu, Doe je sama, její kamarádka se kamsi vypařila. Odchytne ji jeden z mnoha motorkářů, který by ji chtěl jen pro sebe, ale řekne jí, aby šla potěšit jejího kamaráda nahoru do baráku. Nechce se jí, ale poslechne. Dojde do druhého patra, kde uvidí něco, co vidět nechtěla. Dvoumetrového, potetovaného kluka, který se miluje s jinou ženou na stole, jako by to byla naprosto běžná věc. King si všimne, že ho někdo pozoruje, ale nepřestane. Jejich pohledy se střetnou a v tu chvíli se cosi změní. Znechucená odchází pryč. Ovšem moc volnosti nedostane, protože se po nějaké době ocitá u něj v pokoji znovu, kdy je tam doslova donucena dojít znovu. Jeho přítomnost jí děsí. Bojí se, že ji znásilní. Ale nestane se tak, po chvíli, co spolu ti dva rozmlouvají se King sebere a odejde. Doe se uleví, ale zároveň přemýšlí, proč odešel a v hlavě se jí rodí myšlenky na to, že je odporná, že nestojí ani za nezávazný sex. Chvíli poté na okno pokoje zaklepe její kamarádka, která přišla za jedním účelem. Ukrást peníze a co nejrychleji vypadnout. Tento plán se zvrhne v něco, co Doe vůbec nečeká. Kamarádka ji postřelí, uteče s penězi a jí tam nechá samotnou. Ani se neohlédne. Pro Doe teď začíná boj o holý život. 


Když se Doe probere z bezvědomí, je připoutaná k posteli s obvázaným uchem. Matně si vybavuje, co se stalo předchozí noc. Uvědomuje si, že si nejspíš čeká smrt. Zanedlouho poté, co se probudí nakráčí do pokoje dvoumetrový potetovaný muž, který má v obličeji zuřivost, zlost a nenávist. Snaží se z Doe vymámit, kde by se mohla nacházet její kamarádka a jeho peníze a nijak si nenechá vysvětlit, že Doe prostě neví. Má obrovský strach, že jí každou chvíli zabije. 

King řekne něco, co Doe překvapí, „Jsi teď moje, jen moje a budeš dělat, co budu chtít. Až mě přestaneš bavit, poznáš to.“ Doe neví, co si o něm má myslet, neví, co má od něj čekat. Jedinou útěchou ve všem tom utrpení jí je Preppy, který jí nosí oblečení, dává jí najíst a je k ní milý. 

Ovšem, to by v tom nebyl čert, kdyby mezi Doe a Kingem nepřeskočila jiskra. Doe se snaží každý den utéct. Jednoho dne se jí to podaří, King ji dohoní v lese, kdy jí svalí do bláta a začne jí líbat. Doe je zmatená, má strach. Ovšem King ji pustí. Doe utíká. A zanedlouho si uvědomí, co by dala z to, kdyby byla u něj doma. Najednou se z nepřítele stává přítel, který ji zachrání život. Za to je mu vděčná. King jí opět říká: „jsi moje, jen moje, můj majetek.“ A Doe zůstává.

King je zmatený, neví, co se to s ním stalo. Záleží mu na Doe. Přičemž nikdy nechtěl, aby k něčemu takovému došlo. Ženy vždycky u něj v posteli spali jen na jednu noc a najedou je tam jedna, kvůli které přestal myslet na všechno ostatní. Srdce se mu rozbuší pokaždé, když se na ní podívá. Přeci se do ní nemůže zamilovat. Ale jak se říká, srdci neporučíš. Rozjede se kolotoč událostí, kdy se Doe a King navzájem poznávají, kdy zažívají dobré i zlé časy, někdy až hodně nebezpečné, kdy jim hrozí smrt. Ale jsou spolu. Spolu to zvládnout. Jednou budou rodina. 

Kniha na první pohled vypadá jako vyloženě romantický příběh. Ale ve skutečnosti, je to vulgární příběh plný smrti, nenávisti, ale i velké lásky. Tato kniha je úplně jiná, žádnou podobnou jsem nikdy ještě nečetla. Příběh si mě získal od první stránky, ani mi nevadily vulgární slova, kterých bylo na všech stránkách víc než dost. Naopak jsem za ně byla vděčná, protože příběhu dodávaly správný ráz. Hrozně sympatické by bylo střídání vypravěčů, kdy jedna kapitola byla psaná z pohledu Kinga a druhá z pohledu Doe, my jsme mohli díky tomu proniknout do mysli obou postav a zjistit, jak uvažují, co si myslí a co ve svém nitru zažívají. Přestože byl hlavní hrdina kriminálník, který vraždil lidi, já jsem se do něj zamilovala. Do jeho chování, do jeho charakteru, i když mě někdy pěkně štval. Jediné mínus, co mi na knize vadilo, byla grafická úprava stránek. Někdy písmo zasahovalo přes číslování a občas mi některé odstavce přišly zbytečné. Sem tam jsem narazila na krkolomný překlad, ale já jsem byla tím příběhem tak pohlcená, že jsem tohle všechno přešla. Obálka knihy se hodně povedla, vystihuje ji naprosto přesně. 
Mně proto nezbývá nic jiného než jen prosit o další díl, protože ten konec příběhu mi doslova vyrazil dech. Rozbrečel mě a zároveň jsem byla strašně naštvaná, že to takhle skončilo. Chci další díl, chci se dozvědět, jak se bude příběh naší dvojice dále vyvíjet. 
Knize jsem dala 5* z 5*. Kdybych mohla, dám jich mnohem, mnohem víc. 
Jedno veliké, obrovské, neskonalé díky patří týmu Megaknihy.cz, protože kdyby nebylo jich, tam bych pravděpodobně na tuto knihy nikdy nepřišla a ochudila jsem se o skvělý příběh, který se mi dostal hodně pod kůži. Děkuji jim za možnost spolupráce a poskytnutí recenzního výtisku. Jste skvělí! :)









Žádné komentáře:

Okomentovat