Knihy jsou můj život.

Knihy jsou můj život.

sobota 21. září 2019

Chevy Stevens – Nenechám tě odejít


https://www.megaknihy.cz/
    Název: Nenechám tě odejít
    Nakladatel: Ocelot
    Rok vydání u nás: 2019
    Počet stran: 400
    Překlad: Ivana Svobodová 


Anotace: Lindsey se i po jedenácti letech snaží vypořádat s traumaty které zažívala společně se svou dcerou Sophií, když ještě žila se svým manželem Andrewem. Manžel Andrew byl násilnický despota, který svou ženu týral, a dokonce se jí pokusil i zabít. Poté se Lindsey rozhodla, že od něj uteče. Andrew šel do vězení, kdy způsobil dopravní nehodu s následkem smrti. Pro Lindsey a její dceru měl začít nový život. Jenže po jedenácti letech byl Andrew z vězení propuštěn a šílenství jako by začalo nanovo. 



Začátek příběhu začíná vcelku nevinně, kdy se nacházíme na pláži s jednou rodinnou, která si užívá odpoledne. Ale ihned po pár řádkách je nám jasné, že něco bude jinak. Manželka jménem Lindsey má ze svého manžela strach, bojí se ho. Andrew je na první pohled velice milý a pohledný muž, který bohužel ve skrytu duše na svou ženu velice žárlí a chová se k ní až příliš majetnicky. Lindsey se ho nesnaží nijak vyprovokovat, ale Andrew si její chování vykládá jinak. Malá Sophie o ničem netuší, tak si jen hraje. Ještě neví, co jí a její maminku čeká. 
V knize se prolínají dvě časové linie, konkrétně jedna, která vypráví společné soužití Lindsey, Andrewa a Sophie. Někdy se to může zdát jako idylické soužití, ale po čase je čtenářům jasné, že bohužel nevedou jen tak obyčejný život. Lindsey se začíná svého manžela bát, nejdříve to začíná hádkami, poté psychickým týráním a později i fyzickými útoky. Je to hodně ovlivněné tím, že Andrew po narození jejich krásné dcery Sophie začal hodně pít. Ale Sophii díky bohu nikdy neublížil. Když se tyto děsy děly, Sophie byla malá a nechápala, proč se maminka na tatínka tak zlobí a proč s ní chce pořád utíkat pryč. Lindsey ale věděla, že od něj musí pryč, protože jinak by mohla ona i Sophie přijít o život. Obzvláště poté, co se jí Andrew opravdu snažil zabít. 
Druhá časová linie je ze současnosti, kdy Lindsey se Sophií žijí poklidný život, Sophie je už skoro dospělá a o svém otci si udělala vlastní obrázek. Ovšem stane se to, že Andrewa propustí z vězení a kolotoč strachu a násilí jako by měl začínat znovu. Lindsey má pocit, jako kdyby jí někdo chodil po době, přerovnával věci, sledoval ji. Je si jistá tím, že za tím stojí Andrew. Sophie si ale myslí opak. Rozhodla se, že svého otce chce poznat, chce vědět jaký je a především chce vědět, proč chce matce znovu ublížit. Andrew je nadšený z toho, že s ním chce Sophie udržovat kontakt a chce jí vše vynahradit. Miluje kreslení, proto jí koupí sadu, aby její vášeň mohla být ještě větší. Sophie má pocit, že se otec změnil, že je jiný. Tak proč si její matka pořád myslí, že za těmi útoky stojí on? O tom, co se o nich děje ví jen Lindseyin přítel a kamarád Markus. Markus by Lindsey přeci nikdy neublížil. Situace vygraduje do takové míry, že jednoho dne najde Lindsey za stěračem svého auta CD s písničkami z její svatby s Andrewem. A díky tomu vznikne zákaz styku mezi Andrewem a jeho rodinou. Lindsey si pořídí psa, velkého vlčáka, kdy má pocit, že by ji mohl ochránit, necítí se tolik sama, cítí se více v bezpečí. Ovšem až do té doby, než jí psa někdo otráví. Kdo jiný by to mohl být, než Andrew? Lindsey má ohromný strach, tak se rozhodne hledat své útočiště u svého kamaráda Markuse, se kterým se dokonce i více sblíží. Jenže zjistí něco, co ona nikdy zjistit neměla. Objevila velké tajemství, které ji i Sophii může stát život. 
Musím říct, že jsem ještě nikdy nečetla knihu s podobným tématem, které by mě takhle moc vtáhlo do děje. Přestože je kniha docela objemná, já jsem nemohla přestat číst. I když musím přiznat, že z některých pasáží mi bylo dost smutno a říkala jsem si, jak je to vůbec možné, že takové věci může dělat muž ženě, ženě, kterou si bral z lásky. Najednou ji ubližuje, psychicky i fyzicky ji týrá a vůbec si to neuvědomuje. Bohužel domácí násilí nefiguruje jen v knihách, ale je přítomno u mnohých z nás, kdy se o tom lidí bojí mluvit. Několik stovek lidé žije ve strachu, kdy jim zase někdo ublíží. Toto téma je hodně citlivé a autorka se s tím vypořádala opravdu skvěle. Dokázala napsat napínavý thriller, s úžasnou zápletkou, nad kterou jsem zůstala jen nevěřícně koukat. Konec příběhu jsem doslova hltala a nemohla uvěřit tomu, co jsem četla. Tuto knihu bych doporučila těm, kteří se nebojí číst příběhy, kde figuruje domácí násilí a zároveň mají chuť na napínavý příběh s nečekanou zápletkou. Pokud se mi od autorky naskytne ke čtení nějaká další kniha, nebudu váhat a určitě si ji přečtu. 
Knize jsem dala 5* z 5*, protože si to opravdu zaslouží. 
Na závěr bych chtěla poděkovat týmu z Megaknih, kteří mu titul poskytli jako recenzní výtisk, protože jinak bych se k němu pravděpodobně nedostala a vím, že by to byla velká škoda. Tak ještě jednou, mockrát děkuji, děkuji za to, že nám čtenářům poskytujete tak skvělé, napínavé knihy, které naši lásku ke čtení jen upevňují. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat